Yrittäjän vapaus valitaLaatutakuu-ketjun yrittäjissä on laaja kirjo erilaisia ihmisiä: yksi tykkää tehdä kaiken itse, toinen haluaa jakaa aikaansa työnteon ohella myös opiskeluun tai lastenhoitoon ja kolmas kasvattaa yritystään laajentamalla asiakaskuntaansa ja työntekijämääräänsä. Kaikkia yhdistää halu ja vapaus tehdä työtään juuri siten kuin se itselle on sopivinta.


Laatutakuu-yrittäjän aloituspakettiin saa halutessaan valmiin asiakaskunnan. Jokainen aloittaa niin sanottuna ylläpitoyrittäjänä, mikä takaa tietyn liikevaihdon. Kun toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, yrittäjä voi arvioida, haluaako hän toimia jatkossakin pienimuotoisesti vai kasvattaa bisnestään isommaksi ja työllistää muitakin. Valinta on yrittäjän. Ketään ei patisteta kasvamaan, mutta kasvupolulle saa Laatutakuulta kaiken kannustuksen ja tuen heti kun yrittäjä sitä itse haluaa.

Jotkut vertaavat kasvuyrittäjiä huippu-urheilijoihin, joilta vaaditaan erityistä kunnianhimoa ja rohkeutta sekä ennennäkemättömiä huippusuorituksia kerrasta toiseen.

– Meillä kasvuyrittäjä on loppujen lopuksi aika tavallinen yrittäjä. Laatutakuu-ketjussa jokainen tavoittelee huippusuorituksia. Me kuuntelemme, millaiset yrittäjän toiveet ja tavoitteet ovat ja millaisen yrityksen hän haluaa itselleen rakentaa, sanoo Suomen Laatutakuu Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Henri Häyrinen.

– Tietenkin jos on selvästi nähtävissä innokkuutta ja potentiaalia, kyllä mekin kysymme, että oletko miettinyt toimintasi kasvattamista. Tai kun tunnistetaan, että yrittäjä saattaisi selkeästi motivoitua vähän isommasta bisneksestä. Silloin me tarjoamme siihen kaiken avun.

Jokaisen Laatutakuu-yrittäjän kanssa käydään kaksi kertaa vuodessa kehityspalaveri, jossa bisnestä arvioidaan ja mietitään yhdessä, miten yritystoimintaa kehitetään.

Häyrisen mukaan ketjuun tulee tänä päivänä entistä useammin yrittäjiä, jotka ilmoittavat heti tullessaan kasvuhalukkuudestaan. Tähdätään tietyn kokoiseen yritykseen ja tiettyyn liikevaihtoon.

Hän kuitenkin korostaa, että yhtä lailla jotkut päättävät pysyä ylläpitoyrittäjinä. Jokainen räätälöi yrittäjyytensä omien tarpeiden ja halujen mukaan.

– Perusbisnes pitää saada kuitenkin ensin haltuun. Sen jälkeen aletaan suunnitella mahdollista kasvua yhdessä.Yleisimmin kasvussa motivoi raha ja monipuolisempi työn kuva. Isompi yritys tekee isomman liikevaihdon ja yrittäjän toimenkuva laajenee. Yrityksen kasvattamisessa tarvitaankin tietoa ja kannattavuuslaskentaa. Jos kasvun tekee väärin, on mahdollista että liikevaihto kasvaa, mutta tulos ei. Myös tuotannon pitää olla fiksusti suunniteltua.

Laatutakuulla on kattava tarjonta koulutuksia ketjun yrittäjille ja näiden työntekijöille. Muun muassa uusien työntekijöiden perehdytys hoituu vaivattomasti verkkokoulutuksena.

Kasvun tueksi on tarjolla muun muassa tulosjohtamisen koulutus, rekrytoinnin tukea ja myyntikoulutuksia, jotka auttavat laajentamaan asiakaskuntaa. Myyntityötä helpottava Myyntimasiina-sovellus mitoittaa oikeat työmäärät kohteisiin asiakkaan luona, jolloin hinnoista pystytään heti keskustelemaan.

– Aluksi yrittäjä pystyy itsekin venymään ja tekemään aiempaa enemmän kohteita. Jossain vaiheessa tunnit loppuvat, ja silloin tarvitaan työntekijöitä. Kun väkimäärä kasvaa, tarvitaan yrittäjältä myös työnjohdollista osaamista sekä tuotannon johtamista. Siihenkin Laatutakuussa rakennetaan jatkuvasti lisää verkkokoulutuksia, Häyrinen kertoo.

Teksti: Tuija Holttinen

Jaa uutinen