Villi startti kesäänLuonnonvaraiset kasvikset ovat lahja, jota kannattaa hyödyntää – ja suorastaan tuhlailla. Villikasviksilla ja -yrteillä on helppoa lisätä makua ruokiin ja juomiin. Yrteissä on runsaasti vitamiineja ja joidenkin kasvien fenolisten yhdisteiden sanotaan tuottavan terveydellisiä vaikutuksia muun muassa aineenvaihduntaan.


Nyt hortoilemaan – ravinnoksi sopivia kasveja voi kerätä suoraan luonnosta. Parhainta aikaa villikasvisten keräilyyn on alkukesä ennen kukinta-aikaa. Hyviä keräilyalueita ovat rannat ja niityt. Vältä syötävien kasvien keräilyä runsaasti liikennöityjen teiden lähellä tai koirien ulkoilutusalueilla. Vaikka villiyrttien runsaus saattaa innostaa, älä kuitenkaan kerää kasvia jota et tunnista. Kasvien tunnistusopas on hyvä olla mukana – ainakin aluksi.

Varsin tuttuja ja tunnistettavia yleisiä lajeja ovat esimerkiksi nokkonen, voikukka, apila, piharatamo ja violettikukkainen maitohorsma, jotka sellaisenaan sopivat vaikka salaattiin, leivän päälle tai munakasta maustamaan. Maistelemalla löydät omaan makuusi sopivat yhdistelmät.

1. Maitohorsma


Violettikukkainen maitohorsma on hyvin C-vitamiinipitoinen. Alkukesällä kasvin varsista voi kypsennyksen jälkeen nauttia parsan tapaan pannulla tai uunissa paistettuna.

2. Voikukka


Alkukesän nuoret lehdet käyvät sellaisenaan keittoihin ja salaatteihin. Niissä on runsaasti rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia sekä A- ja C-vitamiineja. Myös avautumattomia kukkamykeröitä voi käyttää mausteliemeen säilöttyinä.

3. Puna-apila


Puna-apilat sopivat – sekä lehdet että kukat – keittoihin ja salaatteihin. Kuivatuista lehdistä syntyy maistuva yrttitee. Kukkien oikea käyttötapa on nyppiä isosta kukinnoista mehevän makuiset kukat. Puna-apilan mainitaan toimivan luonnon omana estrogeeninä!

4. Nokkonen


Vahvanmakuinen nokkonen on yksi eniten käytetyistä villiyrteistä. Kuivattuna se sopii mausteeksi ja tuoreena nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan. Nokkonen sisältää paljon C-vitamiinia sekä rautaa ja kalsiumia. Poimi nokkoset keväällä, kesällä maku tulee karkeammaksi.

5. Poimulehti


Piparkakkureunainen vahvanvihreä poimulehti sopii miedonmakuisena keittoon tai teehen. Kukkia ja siemeniä voi käyttää myös mausteena. Asiantuntijat kehottavat maistelemaan kasvin lehtiä jo kerätessä, sillä maamme 25 eri poimulehtilajin mauissa on eroja.

Testaa näitä yrttisiä kesäjuomia!


Kukkainen Juhannusjuoma


• 3 dl syreenin kukintoja
• 3–4 isohkoa mansikkaa
• 2 rkl sokeria
• 2 rkl vettä
• kivennäisvettä
• (2 cl raparperilikööriä)

VALMISTUS
Lisää kaikki ainekset blenderiin, pyöräytä sekaisin ja kaada lasiin, joko sellaisenaan pienen suutuntuman kera, tai haluttaessasi suodattaen siivilän läpi. Lisää lopuksi tilkka kivennäisvettä tuomaan hieman poreita. Mukaan voit myös lorauttaa 2 cl raparperilikööriä.
Ohje: Tommi Kangas, Villimiehen menu


Metsänkävijän alkumalja


• 1,5 dl seljankukkamehu-tiivistettä
• 6 dl Indian tonicia
• 15 cm:n pala kallioimarteen juurta
• Kourallinen kuusenkerkkiä
• 2-3 mesiangervon oksaa

VALMISTUS
Kuori kallioimarteen juurta kevyesti veitsellä. Huuhtele juuri, kuusenkerkät ja mesiangervon oksat ja sekoita ainekset tarjoiluastiaan. Anna maustua yli yön jääkaapissa. Lisää lorausvichyä juuri ennen tarjoilua. Vichyn tilalla voi käyttää myös proseccoa ja terästää juoman 2 cl:lä hyvää giniä. Tarjoile jään ja kuusenkerkkien kanssa.
Ohje: Risto Katajala

Jaa uutinen