Litteä lahna, huikea hauki ja suomalainen särkiSuomi on täynnä järviä ja vesistöjä ja ne vesistöt ovat täynnä kaloja. Kaikkiaan Suomen vesissä elelee reilut sata kalalajia.


Suomen luonnon tunnetuimmat järvikalat lienevät ahven ja hauki. Ahvenia on perinteisesti narrattu raukeina kesäpäivinä mato-ongella laiturin nokasta ja haukea väijytty veneen kanssa kaislikossa. Kesä ja kalastus kuuluvat yhteen, eikä mikään ei maistu lomalla paremmalta kuin itse pyydetty kala.

Haukkaa haukea


Etenkin hauki on kala, joka sopii monenlaiseksi ruokakalaksi. Hauki on tunnettu ruodoistaan, mutta ruotojen poistaminen onnistuu suhteellisen helposti – katso siihen vinkkejä netistä. Ruotojen poiston jälkeen vähärasvainen ja vaalealihainen kala maistuu hyvin vaikkapa fileenä, pihveinä, pyöryköinä tai murekkeena, johon kalan voi jauhaa myös ruotoineen.

Hyviä haukireseptejä löytyy netistä esimerkiksi osoitteesta suomenhaukiseura.fi.

Kerää lajeja


Yhä useampia suomalaisia kiinnostaa kalalajien laajempi tuntemus. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura markkinoi perinteisen saaliskalastuksen rinnalla uudentyyppisenä kalastusmuotona lajikalastusta. Tässä kisassa ei kilpailla saaliin painolla vaan erilaisten kalalajien lukumäärällä. Vuosituhannen alun ensimmäisissä kisoissa lajeja löytyi vajaat kaksikymmentä. Sittemmin pyytäjät ovat oppineet parempia kikkoja eri lajien narraamiseen. Tämän vuoden kisassa voittajan lajilukumäärä oli 38. Ihan helppo laji siis ei ole kyseessä.

Lajikalastus on helppo aloittaa ja se sopii aivan jokaiselle ja kaiken ikäisille. Alkuun pääsee tavallisilla kalastusvarusteilla: ongella, virvelillä, pilkillä tai perholla. Haastetta tuo oikean kokoisen koukun valinta. Hyvin pieniä kaloja on paljon.

Kesäkisa perheen kesken


Testaa tämän kesän aikana kuinka monta erilaista kalalajia saat nostettua vedestä! Syökö säyne tai nappaako nahkiainen? Kalalajien tunnistukseen käy vaikka vuonna 2015 ilmestynyt selkeästi kuvitettu Suomen kalat -niminen tunnistusopas. Kirjassa on myös vinkkejä siihen, miten kutakin lajia voi hyödyntää kesän kokkailuissa.

Luvat kuntoon


Kalastaessa tulee aina muistaa huolehtia ajan tasalla olevasta Kalastonhoitomaksusta. Lupa oikeuttaa viehekalastamiseen yhdellä vavalla ja vieheellä lähes koko Suomen alueella. aina tämän kalastusluvan myös muuhun kalastukseen varsinaisen kalastusluvan lisäksi jos olet 18–64-vuotias. Tätä lupaa ei tarvita pilkkimiseen ja ongintaan.

Vuoden 2019 Kalastonhoitomaksu on 45 e / vuosi, 15 e / viikko ja 6 e / päivä.

Lue lisää: kalastusluvat.kalapaikka.net

Teksti: Tuija Holttinen
Kuva: Shutterstock

Jaa uutinen