Mitä aseptinen siivous tarkoittaa?

Aseptiikka tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä tai toimintatapoja, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyä. Aseptiikan avulla estetään mikrobien pääsy asiakkaaseen ja työympäristöön. Aseptisen toiminnan tavoitteena on suojata ihmistä saamasta mikrobitartuntoja.

Aseptinen siivous on mikrobeja tuhoavan puhdistusaineen (Oxivir) sekä Actex-mikrokuituliinojen käyttö yhdistettynä aseptiseen työjärjestykseen. Mikrobeille alttiit paikat siivotaan tavallista tarkemmin. Yhdessä asiakkaan kanssa määritellään, missä tiloissa tarvitaan aseptista pyyhintää sekä tehostettua imurointia.


Aseptisen siivouksen hyödyt

Terveenä töissä - sairastavuuden ja siten sairauspoissaolojen väheneminen. Toimistotilojen viihtyisyyden paraneminen. Lintu- ja sikainfluenssan aikaan kiinnitettiin huomattavasti normaalia enemmän huomiota hygieniaan. Jälkeenpäin havaittiin, että perinteisiä kausi-influenssoja oli huomattavasti normaalia vähemmän.

Laatutakuu A1 konsepti muodostuu kuudesta elementistä

Koulutus

Yrittäjämme on jatkuvan Laatutakuu-koulutuksen piirissä ja hän osaa ensimmäisenä alan uudet käytännöt. Laatutakuu on valinnut yrittäjän ja hänen kymmenet kollegansa siivousyrittäjiksi, koska he ovat motivoituneita ja alalle sopivia. Aseptiseen siivoukseen pätevöityneillä Laatutakuu-ketjun yrittäjillä on A1-tunnus henkilökortissaan.

Aineet

Oxivir on puhdistus- ja desinfektioaine, joka perustuu kiihdytetyn ja stabiloidun vetyperoksidin patentoituun teknologiaan. Tuote sopii vettä kestävien pintojen pesuun ja desinfektioon. Puhdistaa ja desinfioi samanaikaisesti. Soveltuu erilaisiin kohteisiin ja on turvallinen - myös käyttäjälle.

Menetelmät

Tehokkaat Actex-kuidusta valmistetut mikrokuituliinat. Oikea työjärjestys parhaan puhdistustehon ja desinfektion saavuttamiseksi. 
Siivouksen perussääntö: aina työskennellään puhtaasta likaiseen päin.

Koulutettu siivooja

Aseptisen siivouksen säännöllisyys ja tasalaatuisuus vaatii työssään pysyvän ja koulutetun siivoojan. Siivousalalla on tyypillisesti suuri vaihtuvuus. Laatutakuu-yrittäjät ovat sitoutuneita ja työhönsä tyytyväisiä - ketjun siivousyrittäjien vaihtuvuus on pientä.

Säännöllisyys

Aseptisen siivous tehdään säännöllisesti - kunkin kohteen vaatimalla tavalla. Näin toivottu hygieniataso saavutetaan ja pidetään yllä. 
Mikrobit pysyvät poissa ja tartuntojen leviämisvaara on jatkuvasti alhainen. "Terveenä töissä" on pysyvä olotila.

Neuvonta

A1-konseptiin kuuluu asiakkaan työntekijöiden informointi: mitä, kuinka ja miksi tehdään. Konseptin mukaiset toimintatavat ja ohjeistus sekä infotarrat tiloihin. Keittiöön ja hygieniatiloihin käsien pesu- ja desinfiointiaineet ja -ohjeet. Henkilökunta mukaan parantamaan hygieniatasoa ja tukemaan "Terveenä töissä"-tavoitetta.

A1 siivous on täsmäsiivousta

Biofilmin poistaminen on ratkaisevan tärkeää

Toimistoympäristössä ei ole tarkoituksenmukaista desinfioida kaikkia kohtia, koska kyseessä ei kuitenkaan ole sairaalasiivous. Tutkimusten mukaan tartunnat saadaan useimmiten niiltä pinnoilta, joita päivän aikana kosketaan eniten.

Näin ollen, A1 aseptinen siivous kohdennetaankin nimen omaan näihin kohtiin tartuntojen ja niistä seuraavien sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Konseptin tarkoituksena on parantaa työympäristön viihtyvyyttä sekä nimen omaan vähentää sairauspoissaoloja, saada "Terveenä töissä" pysyväksi olotilaksi.

Usein kosketeltaville pinnoille kertyy mikrobikasvustoa. Mikrobikasvuston poistamisessa on oikeilla aineilla ja menetelmillä suuri merkitys. Mikrobit nimittäin kehittävät suojakseen biofilmikalvon, jonka pinnallekin kertyy mikrobeja.

Tavallinen siivous poistaa vain pinnalla olevat mikrobit ja aiheuttaa repeämiä biofilmiin, jolloin näistä repeämistä mikrobit pääsevät kulkeutumaan vapaasti ja levittäytymään laajemmin, aiheuttaen jopa mikrobien määrän moninkertaistumisen pinnoilla.

Oxivir yhdessä Actex-kuidusta valmistetun mikroliinan kanssa tuhoaa biofilmin sekä mikrobit. Tuloksena on lähes 100 % bakteerialenema puhdistettavilla pinnoilla. Säännöllinen aseptinen siivous estää biofilmien uudelleen muodostumisen.