Poissaolot kuriin

Sairauspoissaolot aiheuttavat valtiolle ja työnantajille valtavat kustannukset vuosittain. Pienetkin poissaolopäivien vähennykset tuntuvat työnantajan kukkarossa.


Laatutakuun kotisivuilta löytyvän laskurin mukaan 10 hengen aiheuttamat sairauspoissaolot maksavat työnantajalle keskimäärin 30 600 euroa vuodessa. Jo yhden prosenttiyksikön vähennys poissaoloihin toisi säästöä yritykselle 7 650 euroa.

Koko Suomea ajatellen poissaoloissa on kyse hyvin merkittävästä asiasta: poissaolot maksavat valtiolle arviolta 4,5 miljardia euroa vuodessa. Tämä on noin 10 prosenttia Suomen vuotuisesta budjetista.

- Eniten sairauspoissaoloja kasaantuu luonnollisesti aloille, joissa on paljon kohtaamisia. Tällöin flunssat ja muut sairaudet leviävät helpoiten. Fyysisesti raskailla aloilla työntekijöitä piinaavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, asiantuntijoita sairastuttaa kuormittava työ. Myös mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet ehkä siksi, että ne tunnistetaan helpommin eikä ongelmia piilotella selkäkivuiksi, kertoo Eteran työhyvinvointipäällikkö Tomi Hussi.

Suhdanteet näkyvät niin ikään poissaolojen määrissä. Taloudellisesti tiukempina aikoina kynnys jäädä pois töistä on korkeampi, koska oman työn menettämisen pelossa jaksetaan sinnitellä pitempään. Noususuhdanteessa jäädään herkemmin sairastamaan kotiin.

Joka tapauksessa poissaolot vaikuttavat koko työyhteisöön.

- Kun yksi työntekijä puuttuu, muiden on otettava koppi hänen töistään. Työmäärä kasvaa, ja töitä pitää tehdä nopeammin. Sijaisen suoritustaso ei ole samalla tasolla kuin varsinaisella tekijällä. Kiire kuormittaa koko yhteisöä, Tomi Hussi kuvailee.

Pienetkin toimet auttavat

Poissaoloja voidaan yrittää vähentää monin keinoin. Esimerkiksi hyvällä ergonomialla eli oikeilla työasennoilla ja –välineillä ehkäistään poissaoloja. Työn mielekkyys ja merkityksellisyys eli henkiset tekijät vaikuttavat myös jaksamiseen ja vähentävät poissaoloja.

Torjuminen alkaa jo hyvin yksinkertaisesta asiasta: työympäristön siisteydestä. Jokainen voi huolehtia tehostetusta käsien pesusta etenkin flunssakausilla. Tehokkaampaan bakteerien torjumiseen Laatutakuu tarjoaa aseptista A1-siivousta, joka on tehokas tapa estää sairauksia leviämästä työpaikoilla. A1-siivouksessa kosketeltavat pinnat puhdistetaan taudinaiheuttajista. Aseptisella siivouksella pyritään siis ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyä.

Työpaikalla on hyvä sopia pelisäännöt sairauksien iskiessä. Työpaikalle ei saa tulla sairaana tai huonokuntoisena.

- Työntekijä tsemppaa viimeiseen asti, vaikka pidemmällä tähtäyksellä se kuluttaa entisestään voimavaroja. Suorituskykykään ei vajaakuntoisena ole samalla tasolla kuin terveenä, eikä työpaikalle kannata tulla muita tartuttamaan.

Laatutakuun laskuri löytyy täältä.

Aseptinen siivous pöpöjä torjumaan

Laatutakuun aseptinen A1-siivous on tehokas tapa estää sairauksia leviämästä työpaikoilla. A1-siivouksessa kosketeltavat pinnat puhdistetaan taudinaiheuttajista. Aseptisella siivouksella pyritään siis ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyä.

Palvelusta sovittaessa määritetään erikseen, missä tiloissa aseptista pyyhintää ja tehostettua imurointia tarvitaan. Samalla päätetään, kuinka usein siivous tehdään.

Pyydä tarjous palveluista


Jaa uutinen