Hyvällä liiketoimintasuunnitelmalla rahoitus kuntoon

Aloittava yrittäjä tarvitsee poikkeuksetta rahaa toimintansa aloittamiseen. Kun liiketoimintasuunnitelma on kunnossa ja tulosennustettakin mietitty, ei lainan saannille yleensä ole estettä.

Nordean Yrittäjäyksikön yrityksen pankkineuvoja Jani Pelkonen tapaa uusia yrittäjiä viikoittain. Joillakin saattaa olla yritystaustaa jo ennestään, osa on yritystoiminnan kanssa täysin uuden edessä. Pankki on yksi niistä paikoista, jonne aloittava yrittäjä suuntaa askeleensa suhteellisen alkuvaiheessa yritystä perustettaessa.

  - Kannattaa tulla hyvissä ajoin juttelemaan, Jani Pelkonen kehottaa.

   - Useinkaan yrittäjä ei ole rahoitusalan ammattilainen. Hän osaa oman bisneksensä, mutta talouden hoitoon tarvitaan sen alan ammattilainen.

   Rahoitusalan ammattilaisen tapaaminen alkaa liiketoimintasuunnitelman läpi käynnillä. Sen on hyvä olla jo pitkälle mietittynä  – onhan se tärkeässä roolissa koko yritystoiminnassa muutenkin. Pankissa halutaan myös kuulla, millaista liikevaihtoa tavoitellaan ja toivotaan, niiden avulla rahoitusneuvoja saa kokonaiskäsityksen tarvittavan ja järkevän lainan määrästä ja takaisinmaksuajasta.

   Yhdessä myös arvioidaan mikä on tulevan yrityksen maksukyky. Ennusteiden avulla lasketaan millainen kassavirta riittää lainan hoitoon.

   Jani Pelkonen kiittelee yrittäjien olevan varsin hyvin valmistautuneita pankkiin tullessaan. On helppo lähteä liikkeelle, kun on asiat mietittyjä.


   Jani Pelkonen- Kun puhutaan rahan lainaamisesta, on tärkeää, että pankki kartoittaa yrittäjältä reaalivakuuden käytön – esimerkiksi asunto, kiinteistö, lomamökki, tms. - mahdollisuuden. Usein yrittäjä antaa lainan vakuudeksi omistamansa asunnon. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, voidaan kääntyä valtion omistaman, aloittavaa yrittäjää ja kansainvälistymistä tukevan Finveran puoleen. Tällöin me rahoitamme yrittäjää ja Finvera takaa lainasta tietyn osan, Jani Pelkonen kertoo.

   Toisinaan aloittavalla yrittäjällä saattaa olla innostuksen mukanaan tuomat, hiukan liiankin optimistiset tavoitteet. Silloin yrittäjän edun mukaisesti rahoitusalan ammattilainen osaa muistuttaa pitämään jalat maassa. Ketään ei tyrmätä, mutta sopivasti talonpoikaisjärkeä, kriittisyyttä ja varautumiskykyä muutoksiin on hyvä olla mukana.

   - Oleellista on myös, että yrittäjällä on vakuutukset kunnossa. Esimerkiksi riskihenkivakuutus on oiva tapa hallita aloittavan yrittäjän ja yrityksen riskejä. Eläkevakuutuksessa ei kannata vetää työtulojaan minimiin. Se on kuitenkin se raha, jolla sitten aikanaan pitää pärjätä, Pelkonen muistuttaa.

   Mutta kun alkuun on päästy ja intoa riittää, yrityksen aloituksessa otettu laina pienenee hyvää vauhtia. Kun kaikki on sujunut hyvin, saattaa olla aika laajentaa yritystoimintaa. Tällöin pankki on myös tärkeä yhteistyökumppani hankkeen mahdollistajana.

   - Jos liiketoiminta on kannattavaa ja kaikki sujuu hyvin, meilläkin on isompi luottamus siihen, että jatkossa sujuu entistä paremmin. Siinä vaiheessa, kun yrittäjällä on kasvusuunnitelmia ja lisärahoitustarpeita, ollaan vakuuksien kanssakin jo vähän vapaampia. Myös kiinteää omaisuutta, koneita ja kalustoa voi käyttää vakuutena. Luoton myöntäminen on helpompaa kun on näyttöä ja historiatietoa siitä että homma toimii.


   Jaa uutinen