Halutut koneet Hakosta

Hakolla on siivous- ja kiinteistönhoitokoneiden myyjänä ja vuokraajana Suomessa  vahva markkina-asema, sekä globaaleilla markkinoillakin maailman TOP5-listalla.


Oy Hako Ground & Garden Ab on osa Hakon maailmanlaajuista teollisuuskonsernia. Vuonna 1997 perustettu Suomen yritys työllistää tällä hetkellä 25 henkilöä.

– Heti perustamisen jälkeen saavutimme muutamassa vuodessa johtavan markkina-aseman Hako yhdistelmäkoneissa, jotka ovat meidän oman tehtaan tuotantoamme. Lisäksi meillä on myynnissä golfkenttien hoitamiseen tarkoitettu Toro koneiden mallisto, toimitusjohtaja Risto Kulmala kertoo.

Uudet toimitilat


Hako Suomen uusi toimitalo valmistui Vantaan Hakkilaan viime syksynä. Tiloja on kaikkiaan noin 3000 neliötä, mikä vaikuttaa toimitusjohtajan mukaan sopivalta neliömäärältä.
 
– Käytössämme on Ruotsissa lisää varastoja noin 4 000-5 000 neliötä. Saksassa puolestaan on iso varaosavarasto. Toimiston puolella on tilaa vielä mahdollisille uusillekin työntekijöille.

Tiloja Vanhan Porvoontien varrella olevassa tuoreessa toimitalossa todellakin on sekä ihmisille että tuotteille. Heti sisääntulon yhteyteen on rakennettu näyttelyosasto, joka esittelee kattavasti Hakon monipuolisen siivous- ja kiinteistönhuoltokoneiden tarjonnan. Esillä on laajasti erikokoisia lattianhoitokoneita, lakaisukoneita, yhdistelmäkoneita ja ruohonleikkureita erilaisiin käyttötarkoituksiin alan ammattilaisille.

Kulmala toteaakin Hakon menestyksen johtuvan pitkälti valikoiman monipuolisuudesta.
 
– Meillä on muutama malli, jotka ovat lyöneet itsensä erityisen hyvin Suomessa läpi. Erilaiset imulakaisukoneemme ovat todella suosittuja. Samoin yhdistelmäkoneet, joissa yhdistyy mekaaninen hankaus veden ja pesuaineen kemialliseen puhdistukseen. Ulkokäytössä puolestaan erilaisin lisäosin täydennettävät koneet ovat osoittautuneet monikäyttöisiksi. Kun aamulla on lunta ja pakkasta, tarvitaan kuormaavaa ominaisuutta. Sen jälkeen pitää hiekoittaa, ja illalla mahdollisesti taas täytyy harjata sepeli pois. Kun tämä kaikki hoituu yhdellä koneella, niin se helpottaa oleellisesti kiinteistönhoitajan työtä.

Kone jokaiseen tarpeeseen


Kansainvälisesti Hakolla on toimintaa ympäri maailmaa. Tuotantolaitoksia on kahdeksan, niistä valtaosa Euroopassa. Yhdysvalloissa valmistetaan sinne markkinoitavat koneet ja laitteet,  Minuteman -nimellä.

Koneita löytyy erilaisiin tarpeisiin eri kokoisina – niin robottiruohonleikkureita kuin työnnettäviä ja päältä ajettavia isompia laitteita. Valikoimassa on sekä akkukäyttöisiä että kaasu- ja polttomoottorikäyttöisiä koneita.

– Kaiken kokoiset yritykset löytävät haluamansa laitteen meiltä, Kulmala toteaa.

Hakon koneet ovat Kulmalan sanojen mukaan siivouskoneiden ”Mersu-tasoa”. Ne ovat laadukkaita, kestäviä, helppokäyttöisiä ja ergonomisia.

– Päältä ajettavalla koneella ajoaika saattaa olla kolmisen tuntiakin kerrallaan. Silloin sen pitää olla mukava ajaa ja helposti käytettävissä.

Asiakaslähtöinen toimintatapa


Vaikka laaja valikoima on mahtava perusjalka yrityksen hyvinvoinnille, ovat etenkin korkea laatu ja asiakaslähtöinen ajattelu kiinteä osa Hakon toimintatapaa.

– Alusta asti päätimme, että teknisen myyntiargumenttien latelun sijaan lähdimme konsultoivaan myymiseen. Haluamme myydä kokonaispalvelua, joka lähtee liikkeelle asiakkaan kanssa tehtävästä olosuhdekartoituksesta. Teemme pohjapiirrosten mukaan tarkat laskelmat konekaluston kapasiteetista ja tarpeesta, jotta voimme tarjota siivousyrittäjälle mahdollisuuden kilpailukykyiseen tarjoukseen asiakkaalleen. Jokaiselle koneelle  on tiedossa työaikatehokkuus. Me myös kartoitamme siivouskomerot ja vesipisteet sekä tutkimme materiaalit, jotta osaamme tarjota juuri oikean tyyppisiä koneita ja niihin oikeat harjat ja laikat ja menetelmät. Se on meidän lähtökohtamme, jolla olemme isojenkin tilojen koneellistamisia tehneet, Kulmala selventää.

– Sen jälkeen toimitamme laitteet oikeaan paikkaan juuri oikeaan aikaan ja koulutamme käyttäjät ajoreittisuunnitteluun sekä koneen päivittäiseen putsaukseen ja käyttöön.

Pitkäaikaisia kumppanuuksia


Koneiden myynnin ohella Hako vuokraa niitä. Kulmala uskookin, että jatkossa heidän toimintansa painopiste tulee olemaan yhä enemmän laitteiden vuokraamisessa ja huollossa. Liiketoiminta ei kuitenkaan kasva itsekseen, markkinoita tulee itse luoda. Hyviä referensseistä Hakola mainitsee muun muassa Alkon, jonka kanssa on tehty jo 20 vuoden ajan hyvää yhteistyötä.

Yhtä pitkä kumppanuus Hakolla on Laatutakuun kanssa. Laatutakuu-yrittäjille vuokrataan työtä helpottavia koneita sekä siivous että kiinteistöhuoltopuolelle.

Myös Hakon omat tilat siivotaan Laatutakuu-yrittäjän toimesta. Jälkimarkkinointipäällikkö ja kiinteistöstä vastaava Tarmo Koistinen sanoo, että uuteen näyttelytilaan odotetaan kuukausitasolla noin sataa asiakasta tulevan tutustumaan koneisiin ja laitteisiin.

– Näyttelytila on meidän käyntikorttimme, jonka luonnollisesti haluamme olevan jatkuvasti siisti ja kävijät tervetulleeksi toivottava.

Moikataan kun tavataan


Laatutakuu-yrittäjä Riitta Siltamies on hoitanut Hakon uuden talon siivouksen siitä asti, kun talo viime syksynä valmistui.

– Asun itsekin Vantaalla ja ajelen Hakolle kuudessa minuutissa. Lisäksi minulla on naapurissa toinenkin siivouskohde, joten molemmat hoituvat järkevästi samalla kerralla.
Riitta Siltamiehellä on kaksi työntekijää. Hakolla Siltamies on itsekin mukana siivoamassa sekä yläkerran toimistotilat että alakerran näyttelytilan, varaston ja korjaamon tilat.

– Uusissa tiloissa on aina mukava siivota. Täällä on paljon ikkunapintaa, joten kunhan kevätaurinko taas alkaa entistä enemmän paistaa, pitää Koistisen Tarmon kanssa ottaa puheeksi taas niidenkin pesu.

– Olen itse tarkka ja vaadin sitä myös työntekijöiltäni. Itsellä on hyvä mieli, kun näkee asiakkaiden olevan tyytyväisiä työn jälkeen. Hakolla siivousajankohta osuu useimmiten aika myöhäiseen iltaan, mutta silloin tällöin kyllä ehdin täällä moikata Tarmoa tai muita hakolaisia. Kaikki on sujunut hienosti, Riitta Siltamies toteaa.

Teksti: Tuija Holttinen

Jaa uutinen